Kamp Westerbork

Kamp Westerbork ligt op ongeveer 10 kilometer van Beilen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde dit kamp als doorgangskamp; een voorportaal waarvandaan 107.000 in Nederland wonende Joden en 245 Sinti en Roma per trein werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Slechts 5.000 van hen keerden levend terug naar Nederland.

Vandaag de dag is het voormalige kampterrein open voor publiek en vrij toegankelijk. Behalve de commandantwoning, de aardappelkelder en barak 56 bevinden zich op het kampterrein geen originele gebouwen meer. Wel vind je er het het Nationaal Monument Westerbork, op de plek waar de spoorbaan eindigde. Midden op het terrein, op de toenmalige appèlplaats, is bovendien het monument de 102.000 stenen geplaatst, ter nagedachtenis aan de gedeporteerden die omgekomen zijn in de oorlog. Absoluut een indrukwekkende omgeving.

Westerborkpad

Het Westerborkpad is een wandelroute vanaf de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar de ingang van het voormalige kamp Westerbork. De route voert langs plaatsen die herinneren aan de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, zoals onderduikadressen, monumenten en werkkampen. Het pad volgt zoveel mogelijk de route van de spoorlijn waarover mensen gedeporteerd zijn en is daarom bewust gemarkeerd in een enkele richting naar het kamp. Een interessant pad om een gedeelte van te fietsen of te bewandelen.